organisatie advies

Anders kijken is nieuwe mogelijkheden zien.


Transparantie in organisaties


Transparantie staat voor: een glasheldere doelstelling, alle neuzen dezelfde kant op, missie en visie bij iedereen bekend. Management en medewerkers die stáán voor de organisatie, die exact weten wat de bedoeling is en hoe dit moet worden uitgevoerd. Mensen die graag werken bij deze club, zich thuis voelen en zich moeiteloos inzetten voor 120 % ..................

Zo willen we het wel, maar krijgen het zelden.


Een belangrijk startpunt voor een dergelijk ideaal is communicatie: het voortdurend zichtbaar, bespreekbaar en voelbaar maken van de richting waarin de organisatie beweegt. Glashelder, duidelijk, transparant.


Dat is niet altijd makkelijk als je een organisatie binnenstapt: omgangsvormen, aanspreekwijzen, overlegpatronen zijn ingesleten en zo vanzelfsprekend dat niemand het er meer over heeft.

En aangezien je als manager zelf een positie binnen die organisatie hebt, zit je al snel in hetzelfde stramien. Joke Verhoef maakt de vanzelfsprekendheden bespreekbaar.       Transparantie in aanpak


Participerende coaching is de werkwijze van Joke Verhoef: meelopen en meewerken vanaf de zijlijn.

Joke Verhoef loopt mee in de organisatie, praat met mensen, woont overleggen bij, ervaart communicatievormen, kijkt naar externe en interne communicatiemiddelen en zo nodig ook naar financiering, marktontwikkeling en strategie.

Als meelopend buitenstaander signaleer je juist vaak die zaken, die alle binnenstaanders vanzelfsprekend vinden en die zij daarom niet meer benoemen.


Na drie tot vier weken volgt een rapportage waarin bevindingen worden verwoord en voorstellen geformuleerd.

In het algemeen zijn de voorstellen veel gemakkelijker uit te voeren dan gedacht: er zit immers al een enorm potentieel in de organisatie. Dat wordt door alle "vanzelfsprekendheden" echter nauwelijks opgemerkt.

In de rapportage zijn de voorstellen op verschillende niveaus gericht: de tussenpersoonlijke communicatie, de organisatie- en overlegniveaus en de schriftelijke communicatie.


Op alle niveaus kan coaching worden ingezet, die niet buiten maar binnen de organisatie wordt uitgevoerd. Door te participeren in de organisatie, zonder daarvan onderdeel en dus zonder belanghebbende te zijn, kan zo een nieuwe werkwijze worden ingezet die meer duidelijkheid en transparantie geeft.

Uiteindelijk zullen managers en medewerkers het moeten doen; Joke Verhoef faciliteert.
"Joke is een heel plezierig persoon om mee samen te werken. Zij heeft de kracht om het 'vanzelfsprekende' in organisaties boven tafel te krijgen, er de juiste woorden aan te geven en zo mensen (ander) inzicht te geven en mee te krijgen in veranderingsprocessen."

Jacobien Hoefnagels,

Jade Mensgerichte Begeleiding